Blogger Templates

Followers

Friday, May 14, 2010


usaha+doa+tawakal=kejayaan
semoga semangatmu menimba ilmu, mengulangkaji pelajaran dan bersabar atas segala perih jerih akan mendatangkan hasil yang cemerlang. Amin..
Read more... www.tips-fb.com

Monday, May 10, 2010

Memperbaiki diri adalah kewajipan yang pertama. Orang yang mengenali dirinya akan mengenali penciptanya. Segalanya yang ada pada manusia hanyalah pinjaman semata-mata dan harus diakui bahawa tiada satu pun di muka bumi ini adalah milik manusia. Hatta, kerdipan mata, pendengaran, hidung yang bernafas, detik nadi yang berdenyut, jantung yang mengepam darah ke seluruh tubuh, pergerakan sendi, regangan otot, nikmat hidup berkeluarga, mempunyai ayah, ibu, adik-beradik, rakan-rakan, suami, isteri, nikmat tubuh badan yang sihat, harta benda dan pelbagai lagi nikmat yang hadir adalah di bawah keizinan Ilahi. Cuba renungkan sejenak, adakah kita bersyukur dengan semua nikmat ini? Apakah kita menghargai setiap pinjaman nikmat ini dengan cara yang betul? Adakah kita menggunakannya untuk tujuan yang berfaedah? Apakah penggunaan nikmat yang dikurnia Ilahi melalui saluran yang betul dan bukannya disalurkan ke jalan yang salah?

Ayat ke 110 dalam surah Ali Imran yang bermaksud ''Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman namun kebanyakan mereka adalah orang yang fasik.

Menerusi ayat di atas, jelas terbukti bahawa manusia ini adalah sebaik-baik kejadian. Namun, mengapa kita masih lagi berada di takuk lama? Ayuh! Kita atur langkah, kita laksana strategi dan lakukan anjakan paradigma. Mengapa?? Mengapa ana menyeru umat manusia melakukan revolusi perubahan? Sedarlah wahai umat manusia bahawa batas kesempatan hidup ini tidaklah lama. Entah bila kita akan dijemput menghadap Ilahi. Apakah bekalan telah disediakan secukupnya? Lupakah kita bahawa kehidupan dunia hanyalah sementara. Di dunialah tempat kita menabur benih dan di akhiratlah tempat kita menuai hasilnya. Mahukah kita terima buku amalan dengan tangan kiri dan muka kehitaman di akhirat nanti? Nauzubillah..

Ana selitkan sedikit ungkapan daripada murabbiah tersayang.

Demi Allah,
harimu sekarang adalah hari di mana harus berkumpul bekal untuk akhiratmu baik ke syurga atau ke neraka.
Jika kau menuju Allah, nescaya kamu akan mendapat kebahagiaan dan keberuntungan yang besar dalam waktu singkat yang tidak abadi ini.
Tetapi, jika engkau mahukan syahwat, kesenangan dan main-main, nescaya engkau akan mendapat kepahitan yang abadi.
Lihatlah dari dunia apa yang baik untuk jiwamu lalu ambillah meskipun orang di sekitarmu menganggapnya jelik.
Dan lihatlah dari dunia ini apa yang buruk bagi jiwamu lalu tinggalkanlah walaupun orang-orang di sekitarmu menganggapnya baik.

Apakah sebenarnya yang perlu dimuhasabah? Ana memfokuskan kepada 3 perkara iaitu ibadah yang sahih, akhlak yang baik dan sakhofatul fikr (pendidikan fikiran). Dari aspek ibadah yang sahih, seorang muslim perlu meluaskan pemikiran. Hal ini kerana ibadah bukan hanya tertumpu kepada solat, puasa, berzakat dan menunaikan haji bagi yang berkemampuan tetapi merangkumi setiap amalan yang dilakukan. Hatta pergi menuntut ilmu dan berziarah merupakan ibadah. Tambahan pula jika dimulakan dengan perkataan basmalah. Sebaik-baik perbuatan ialah perbuatan yang dimulakan dengan basmalah. Dan niat yang tersemat di hati adalah penting bagi setiap amalan. Hal ini kerana setiap yang dilakukan itu bermula dengan niat. Sekiranya berniat baik, akan dapatlah ganjaran yang baik dan sekiranya berniat buruk, maka dapatlah ganjaran yang buruk setimpal dengan niat. Aspek kedua akhlak yang teguh. Akhlak merupakan salah satu perkara penting yang perlu ditekankan kepada setiap individu. Apakah kita mempunyai akhlak yang baik ama ada dari segi pandangan, percakapan mahupun tindakan? Aspek ketiga pula ialah sekhofatul fikr iaitu pendidikan fikiran.Menerusi pendidikan fikiran, ada tiga perkara yang perlu dititikberatkan. Pertama, pengenalan yang lurus dan sempurna tentang Islam dan perlu mengetahui suasana serta keadaan dunia Islam dahulu dan sekarang. Kedua, mengenali musuh Islam dan mengetahui cara serta tindak tanduk mereka. Sekiranya pengamatan yang baik dapat dilakukan, maka seorang muslim itu mampu mengetahui perkara yang berlaku dan mempengaruhi orang Islam dari jauh mahupun dekat untuk sama-sama mengelak daripada terjerumus dalam agenda musuh-musuh Islam dan sama-sama mengambil langkah yang bersesuaian. Aspek ketiga ialah mesti berusaha memperbaiki dan menguasai bidang profesional supaya mendapat tempat dalam masyarakat dan dapat mengisi tempat-tempat kosong tatkala membangunkan dan menegakkan daulah Islam.

Justeru, marilah kita memuhasabah diri. Lakukan perubahan. Bersegeralah dalam melakukan perubahan. Bersegeralah! Bersegeralah! Bersegera melakukan kebaikan! Seperti kata Imam Hasan Al-Basri yang menggesa seseorang itu bersegera sekiranya mahu melakukan kebaikan. Mengapa perlu bersegera melakukan kebaikan? Kerana khuatir tidak sempat melakukan kebaikan itu apabila terhentinya desah nafas. Saat terhenti nafas, maka terputuslah amalanmu. Wallahua'lam.
Read more... www.tips-fb.com

Sunday, May 9, 2010


Selamat Hari Ibu..

Yong sayang ibu sangat3!!


Read more... www.tips-fb.com

Wednesday, May 5, 2010

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
Petang ini sayu hati entah mengapa,
Lantaran diri tidak betah meneka,
Titipan apa yang bakal kuterima,
dalam jiwa yang bersalut rasa tak terkata.

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
kuserah jiwa pada Engkau Yang Berkuasa,
Takdir hidup hanya Engkau yang tahu,
Apakah duka, apakah derita,
entahkan ceria, entahkan gembira,
Sendu jiwa tak mengungkap segala.

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
Kupasrah menyusur denai hidup,
Yang tercoret di Arasy-Mu,
Kuterima onar hidup ,
Yang terlukis sejak mula diriku dibawa ke dunia.

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
entah bila aku bakal menghadap-Mu,
entah bila titik noktah penamat segala,
entah bila jiwa tak mampu berkata,
entah bila jasad kaku membujur lalu.

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
Kasih-Mu tidak pernah lekang mewarna insan,
Rahmat-Mu selalu ada meneman kesunyian,
Sayang-Mu terselit dalam nikmat kehidupan,
cuma
diri ini sering saja leka,
diri ini sering alpa.

Nota cinta buat DIA Maha Pencipta,
tidak terbalas segalanya,
tangan kutadah meminta ampun atas segala dosa,
merungkai sayu rintihan di hati nurani,
mengoyak rasa yang penuh nafsu dunia.
Read more... www.tips-fb.com

Sunday, May 2, 2010

Sudah menjadi fitrah manusia mahu mencintai dan dicintai. Sebagai insan yang turut melalui alam remaja dan kini menginjak ke awal dewasa, ana juga merasakan gelora itu. Namun, apa yang pasti, kebijaksanaan seseorang itulah yang akan menentukan jalan apakah yang dipilih. Adakah mahu leka dan lalai ditelan perasaan yang entah ke mana akhirnya? Atau mahu mencari cinta Ilahi dahulu kerana yakin bahawa cinta insan akan menjelang tiba pabila meraih cinta Ilahi? Naluri ini kadangkala memberontak. Inginkan perhatian, inginkan kasih sayang. Namun, ada jalur asing dalam satu bahagian jiwa. Di sebalik jalur itu terbitnya satu bisikan. Bisikan yang menjadikan segala hasrat dan gelora jiwa sebagai musuh yang nyata. Sesungguhnya iblis itu telah berjanji kepada Allah untuk terus menyesatkan anak-anak Adam sehingga hari kiamat. Barang sesiapa yang berjaya disesatkan, maka akan menjadi temannya mereput bersama di alam neraka. Namun, diri ini tidak betah untuk terus menyelusuri jalan kaku,kering,kontang. Alhamdulillah, datang jua sesuatu yang amat kunanti dan telah kucari dengan penuh kepayahan dalam perjalananku menempuh onak berliku. Hidayah-Mu Ya Allah sesungguhnya amat kusyukuri. Kerana bukan semua insan diizinkan Ilahi untuk diberi petunjuk. Lantas kutinggalkan segala kenangan silam, kesakitan, kesilapan untuk menuju jalan yang pasti. Kutitip rasa ikhlas dalam hati, kubawa azam mencari cinta-Mu, dibekali dengan tarbiyah yang juga kudapati berlandaskan keizinan-Mu. Jalan dakwah kutempuh, santapan rohani kucari, kekuatan diri digali dari lubuk yang paling dalam, keinsafan terpancar dari rembesan kudrat diri. Kupanjatkan doa pada-Mu Ya Allah agar diri ini istiqamah dalam jalan yang berikan padaku. jujur,diri teras begitu kerdil, malu dan hina untuk menghadap-Mu Ilahi. Terasa seperti masa yang dilalui telah terbuang begitu sahaja. Jiwa insan mudah benar alpa dan lupa akan penciptanya sedangkan Allah tidak pernah melupai hamba-Nya. Betapa banyak kesilapan yang dilakukan, tetapi DIA masih sudi memberikan ruang dan peluang untukku terus betah berjalan di muka bumi ini. Apakah aku ini layak menerima nikmat-Mu sedangkan aku ini insan hina..insan yang banyak melakukan kesilapan. Ya Allah, ampunilah dosaku. Alhamdulillah atas segala nikmat dan hidayah-Mu Ya Allah. Amin YA Rabb.
Read more... www.tips-fb.comRead more... www.tips-fb.com


Jika menghadapi persoalan, terhimpit dalam dua situasi, sedangkan masih ragu-ragu dengan apa yang dilakukan, lebih baik sekiranya melakukan istikharah.

Niat istikharah:

Doa istikharah:
Read more... www.tips-fb.com

Bismillahirrahmanirrahim
Ya Allah,
diri ini ingin cinta yang halal..
Ya Allah,
kuserahkan takdirku pada-Mu..
berikanlah aku cinta hamba yang mencintai-Mu..
Moga dengan cintanya akan mendekatkanku dengan cinta-Mu..
Read more... www.tips-fb.com

Salam..
Sesungguhnya umat Islam itu bersaudara..
Tidak sempurna iman seseorang sebelum mencintai saudaranya sendiri..
Adakah tegar hati ini melihat saudara seislam di Palestin berlumuran darah..
Wang ringgit yang diguna untuk membeli barangan boikot akan disalurkan kepada Israel..
Dan wang ringgit itulah yang digunakan membeli bom, peluru, menampung kos menghancurkan Palestin..
Nauzubillah..
Read more... www.tips-fb.com

Saturday, May 1, 2010


Bosan melengkapkan portfolio, ana terasa seperti ingin menitipkan sesuatu di blog kesayangan..

Ana selak sehelai demi sehelai buku La Tahzan (jangan bersedih)..
pandangan ini terhenti pada sehelai muka surat..

Jangan bergantung kepada selain Allah..

Menarik benar tajuk ini.
Dzat yang menghidupkan, yang mematikan, yang memberi rezeki ialah Allah. Satu-satunya Tuhan yang berhak disembah. Yang Maha Esa. Yang Maha Berkuasa. Seringkali manusia lemah, mengalami kerisauan dan khuatir terhadap manusia. Sesungguhnya kebergantungan itu diletakkan pada Ilahi. Hanya Dia yang mengetahui setiap sesuatu yang berlaku. Justeru, dekatkan diri pada-Nya. Tinggalkan pujian manusia. Carilah pujian Allah.

Semoga hidupmu selalu indah,
selagi kehidupan manusia lainnya terasa pahit.
Semoga engkau senantiasa nyaman,
selagi banyak manusia merasa hidup tertekan.
Jika cinta yang kau miliki adalah cinta sejati,
maka segalanya akan menjadi mudah.
Setiap yang berada di atas tanah adalah tanah juga.
Read more... www.tips-fb.com