Blogger Templates

Followers

Saturday, January 22, 2011

Pada suatu petang kira-kira sebulan yang lalu, adik ana pulang ke rumah sambil membawa anak kucing. Ana sangat kasihan dengan Noni kerana dia tidak mempunyai ibu dan ditinggalkan di tepi jalan bersama tiga lagi adik-beradiknya yang lain. Namun, adik ana hanya mampu menyelamatkan seekor sahaja. Itulah Noni yang sedang ana pelihara sehingga sekarang. Ingin ana kongsikan sedikit kisah yang berkaitan dengan kucing.Kisah Abu Hurairah
Nabi memberi kunyah (gelaran) kpd sahabat beliau kerana mengasihi kucing. Namun demikian, bukanlah itu menunjukkan bahawa kucing satu2nya binatang yg wajar diperlaku dgn baik.

Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.

Sesampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing).

Gelaran bapa kucing tidak sedikitpun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.

Wallahua'alam..

www.tips-fb.com

No comments: