Blogger Templates

Followers

Saturday, February 5, 2011

Bismillah..
Sungguh, diri ini merafakkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT yang masih memberi ana peluang untuk terus bernafas di atas muka bumi. Hari ini curahan rasa yang ingin ana coretkan ialah berkaitan keazaman. Sedar atau tidak, azam itu penting. Apabila adanya keazaman, barulah kita melihat apakah target dalam setiap yang kita lakukan. Namun, jangan terlupa pada tunjang utama iaitu niat kerana Allah. Sekiranya tidak berniat kerana Allah, maka tiada ganjaran pahala pun yang mengiringi. Selaras dengan hadith yang berikut yang menyatakan betapa pentingnya niat kita.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”
Oleh itu, rancang apa yang ingin dicapai. Rancang strategi yang sesuai untuk meraih matlamatmu. Pastikan jalan yang dipilih dalam mencapai keinginnanmu adalah jalan yang benar. Berusahalah sebaik mungkin dan bertawakkal kepada-Nya. Sekiranya kita masih tidak berjaya memperoleh matlamat tersebut, maka yakinlah bahawa Allah sebenarnya mahu menganugerahkan yang lebih baik daripada itu. Dalam pada masa yang sama, berusahalah tanpa berputus asa. Sesungguhnya Allah tidak suka golongan yang mudah berputus asa.
Wallahua'lam.

www.tips-fb.com

No comments: