Blogger Templates

Followers

Wednesday, August 8, 2012

Damai Di Hati

Bismillah..

18 Ramadhan 1433 H

Pagi ni agak jammed nak ke sekolah. Ada kemalangan berlaku. Moga orang itu baik-baik sahaja. Aku hanya mampu melihat kelibat ambulans yang berulang-alik ke tempat kejadian. 

Sudah masuk minggu ketiga aku berada di Hulu Langat. Menjalani praktikum yang mengambil tempoh dua bulan. Sudah tiga minggu juga Hulu Langat memberikan aku DAMAI DI HATI. Subhanallah.

Benar atau tidak, adakalanya apabila masalah datang menerpa apatah lagi bertubi-tubi, berhijrah sementara ke tempat lain sememangnya memberikan satu ketenangan. Menatap keindahan tumbuhan hijau, kabus putih dan dinginnya bumi Hulu Langat ibarat memberi nafas baharu padaku.

Hakikatnya, aku tidak tahu apa yang sedang Allah aturkan untukku. Pasti ada hikmahnya. Ya, mungkin saja aku masih belum nampak. Di situlah pengharapan seorang hamba kepada penciptanya benar-benar diuji. Aku selalu mengatakan 'tawakaltua'lallah'. Tawakal kepada Allah. Tapi, bila dilanda kesulitan adakah benar-benar aku meletakkan harapan kepada Allah?  Ya Allah, adakah aku ini seorang yang cakap tak serupa bikin?

Bila hati perit, bila hati pilu, bila hati luka..adakah Allah sengaja campakkan aku dalam kepayahan?
Bila gembira, ceria, bahagia,..adakah Allah mahu tenggelamkan aku dalam kelalaian yang maha dasyat?

Memang tepat dengan dengan firman Allah dalam kalam suci-Nya yang berbunyi "Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir." - Surah Al-Ma'aarij: Ayat 19


Bila Allah uji, mulalah tanya " Kenapa aku? Apa dosa aku?"
Bila Allah beri nikmat, mulalah lupa daripada landasan Allah.

Aku hamba-Nya. Jadi, memang selayaknya aku diuji. Dalam kepayahan, aku belajar erti perhatian Allah. Dalam kepayahan, aku belajar erti sabar. Dalam kepayahan, aku belajar erti tabah. Dalam kepayahan, aku belajar erti air mata. Dalam kepayahan, aku belajar erti syukur. Dalam kepayahan, aku belajar erti kehidupan. Terima kasih, Allah. Terima kasih.

Pandangan mata sekali lagi aku lontarkan jauh-jauh. Menjamah pemandangan yang terlalu luas. Menghirup udara yang Allah jadikan dengan begitu unik. Aku tak mahu bersikap keluh kesah. Aku tak mahu. 

Memang manusia itu lemah. Ya, aku memang manusia yang lemah. Yang tidak punya apa-apa. Biar aku jatuh beribu kali, takkan pernah aku berhenti untuk berdiri semula. Ya, itu azam aku!! 

I'm always moving forward. Biiznillah. Amin Ya Rabb.

www.tips-fb.com

No comments: